Fashion

Saturday, December 24, 2016

Χριστούγεννα στην Κύπρο(Cypriot edition)


                     

Τα Χριστούγεννα στην Κύπρο ίσούνται με κάποιες συνήθειες που όσο τζαι να θέλουμε να τις ξιάσουμε πάντα καταλήγουμε να τις κάμνουμε. Τζαι για να μεν λαλείτε ότι λαλώ πελλάρες πάμε να δούμε τι κάμνουν οι Κυπραίοι τα Χριστούγεννα.


Πρωί: Ξυπνούν ούλλοι που τα χαράματα για να πάσιν εκκλησιά. Τα μωρά φορούν τα καλά τους τα ρούχα που τους εγόρασε η νούνα τους ενώ οι άλλοι  στολίζονται τζαι κοκκεταρίζονται λες και εν να παν στα καληστεία του ΜΕΓΑ. Εν τρώσιν τίποτε ακόμα ώσπου να τζοινωνίσουν αλλά οι έξυπνοι της οικογένειας(εγώ είμαι τούτη) βάλουν στην τσιάντα τους ή στις πούγκες τους λίες σιοκολάτες για να φαουσιάσουν που να φκουν που την εκκλησιά. Φτάνοντας στην εκκλησία προλαβαίνουν μόνο το "διευχών" αφού ώσπου να σαστούν επίεν η ώρα,τζαι μετά αρκεύκουν τα "Χρόνια Πολλά" "Καλά Χριστούγεννα", "Άτε τζαι του χρόνου με 'ναν καλό γαμπρό/νύφη" (όι ευτηχώς εν μου τα παν ακόμα) και πρεπέι να κάτσεις τζαι να φιλήσεις ούλλους τούτους που σου ευχήθηκαν...

Μεσημέρι: Ναι μεσημέρι, αφού ώσπου να κουτσομπολέψεις τζαι λίο με τη γειτόνισσα, να φουμιστείς τζαι λίο για το τζαινούρκο σου φουστάνι επίεν η ώρα. Φτάνεις σπίτι ενθουσιασμένος γιατί εν να φάις την πολυπόθητη σούπα αυκολέμονι - λες τζαι εν εξανάφαες σούπα - ενώ μπουκώνεις τζαι δκιο-τρία μελομακάρονα μέχρι να σαστεί το τραπέζι!

Απόγευμα: Συνεχίζεις να τρώεις τα μελομακάρονα σου καθώς βλέπεις για εκατοστή φορά το "HOME ALONE 1". Όταν έρτουν όμως τα μωρά της γειτονίας να σου πουν τα κάλαντα λαλείς τους:"Ου μάνα μου σόρρυ  εξίασα τέλια ότι ήταν να 'ρτετε, αν το 'ξερα ήταν να σας εφίλαα κανένα μελομακάρονο" Ναι, γιατί τα μωρά αν δεν πιαν τηλέφωνο την παραμονή ότι εν να 'ρτουν να τα πουν εν πατούν έσσο σου! Anyway,στο τέλος διας τους με βαριά καρδιά ότι έμεινε που κουραμπιέδες που ούτως αλλιώς ήταν να τους πετάξεις.

Βραδύ: Αν είσαι που τους τυχερους που εν καλεσμένοι σε τραπέζι πόμπα! Αν είσαι που τζίνους που κάμνουν το τραπέζι... συλλυπητήρια! Αφού άρκεψες το μαείρεμα που την παραμονή των Χριστουγέννων, στρώνεις το τραπέζι με τα καλά σου τα μαχαιροπίρουνα ( τη προίκα της μάμας σου) τζαι καρτεράς τους ξένους να 'ρτουν. Όπως πάντα, ενώ εσύ ελλαόνεσουν ούλλη τη μέρα να τα προλάβεις ούλλα άμπα τζαι 'ρτουν πιο γλίορα, έρκουνται μετά που κανένα σαραντάλεπτο και βάλε. Τζαι ατέ πάλε τα "Χρόνια Πολλά" τζαι ξέρω ΄γω κουβέντες. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι δεν έρκουνται με όφκαιρα χιέρκα. Ο ένας εν να φέρει κανένα γλυκό, ο άλλος το christmas cake που του 'μεινε και ο άλλος τη γιαγια του γιατι εν ήξερε που να την αφίκει...Εν τέλει κάθουνται ούλοι στο τραπέζι , εννοοίτε οι ανδρώποι που την μιαν νάκραν τζαι οι γενέκες που την άλλοι (λες και ζούμε στο μεσαίωνα) τζαι αρκεύκει το φαγοπότι. Ως original Κυπραίοι φροντίζουν να μεν μείνει τίποτε στο τραπέζι, με ποτό με φαΐ!



Μεσάνυχτα: Οι γενέκες αποχωρούν από το τραπέζι με πεντέξι κιλά παραπάνω τζαι αφήνουν τους ανδρώπους να πουν τα δικά τους. Οι γιαγιάδες τσακώνουντσαι γιατί η μια θέλει να δει τη Βασιλική που τραγουδά τζαι η άλλη τι φουστάνι φορεί η Χριστιάνα. Τα κοπελούθκια ή εν να βαομένα στη κάμαρι τζαι να την κάνουν χάλι μαύρο ή εν να κλαίσιν επειδή θέλουν να δουν τον "Mr Bean". Ενώ κάπου απόμερα θα έχιει μια θεία που θα κόφκει το κούρι της. Τέλος, γίνεται 1-2 και αποφασίζουν να φίουν τζαι οι τελευταίοι ξένοι. Οι οικοδεσπότες όπως πάντα λαλούν το συνηθισμένο:"Μα πουν να πάτε, εν γλίορα ακόμα, κάτσετε άλλο λίο" ενώ που μέσα τους παρακαλούν να φίουν για να πνάσουν επιτέλους. Κατά τες 3 αφού εκαθαρίσαν ούλλα τα σαγλίκκια πάσιν να τζιμιθούν, αλλά θυμούνται ότι έχιει τζαι Πρωτοχρονιά το πρόγραμμα... που σημαίνει.. ξάνα που την αρκή!!!(shit).

No comments:

Post a Comment